10 малко познати места за деца в България

10 малко познати места за деца в България

Здравейте, любители на приключенията! Днес ще ви разкажем за 10 малко познати, но много интересни места в България, които са идеални за цялото семейство. Вземете си изследователския дух и се впуснете в опознаване на Родината.

Музей на стъклото - Белослав

Музеят е разположен на брега на Белославското езеро, на около 20км от Варна, на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски завод в България. 

Децата ще могат да видят демонстрация на изработване на ръчно духани изделия, да влязат в "стъклената пещера"- стъкларска пещ и дори да участват в издухването на свое собствено изделие. В изложбената зала има стотици вази, купи, свещници и най- различни животни, всяко едно от които е ръчно духано и различно от другите. Можете да стигнете до музея с корабче.

Наблизо: Музей Подводница Слава 

 

Зоокът Алис, Лесковец

Близо до София се намира чудновата зоологическа градина за милване на животни. Тук децата ви ще могат да се докоснат до свободно разхождащи се пухкави алпаки, мини козленца и всякакви рогати животни. Има и богато разнообразие от птици - щрауси, патици, пауни, ему и много други. Ще видите също магаре, бяло кенгуру, носати мечета и други екзотични животни. Има детска площадка и места за отдих.

Наблизо: Църногорски манастир Св.св Козма и Дамян

 

Родопска теснолинейка, Септември

Ако искате да си подарите вълшебство трябва да преживеете едно пътуване с теснолинейката. Влакът минава през много живописно трасе от три планини, две котловини, шест реки, много мостове и тунели. Линията от Септември до Добринище е с обща дължина 125 км и отнема около 5 часа. Живописната жп линия е включена в списъка с най-интересните маршрути в Европа на Пътеводителя на европейските железопътни разписания.

 

Ферма за северни елени "Санта Клаус”, Момчиловци

В Родопите се намира домът на елена Рудолф. Тук децата могат да се запознаят с известния елен на Дядо Коледа, да помилват и другите северни еленчета, и да видят още интересни животни, между които говедата порода хайленд. Във фермата също може да хапнете майсторски специалитети, приготвени с много любов.

Наблизо - Национална астрономическа обсерватория "Рожен"

 

Музей на хляба и традиционните храни, Копривщица

Музеят всъщност е работилница, в която със едновремски инструменти и приспособления нагледно се демонстрира производството на домашен хляб от смилането на зърното до неговото изпичане. Децата участват активно в процеса и се забавляват много. Музеят работи с предварително организирани групови посещения.

Наблизо: Къща-музей Тодор Каблешков

 

Куклен театър, Варна

 Истинско забавление за деца на всяка възраст. Прекрасна актьорска игра и декори. Следете сайта на театъра за предстоящи постановки.

Наблизо: Аквариума, Морската градина

 

Устието на река Велека

Устието на река Велека е едно магично място, където реката се влива в морето. Местността е богата на животински и растителен свят, които можете да изследвате на разходка с лодка или фото сафари. Плажът е облагороден с уважение към природата и само с няколко стъпки можете да избирате дали да се топнете в морето или реката.

Можете да наемете лодка за разходка след стоманения мост вдясно от Синеморец, до самото шосе. Там се намира пристанът, от където можете да наемете каяк, или да се качите група в голяма лодка с екскурзовод.

Подходящо време за посещение - юни-август, когато е и цъфтежа на жълтата водна лилия.

Наблизо: Плаж Липите, Плаж Силистра, Конна база Перегринус

 

Екопътека "Трите смолянски езера"

Пътеката се намира на десетина километра от град Смолян. Можете да я изменете за около час и включва три езера: Тревисто, Бистро и Мътно, всяко със своя особена красота. Местността, в която се намират езерата, е богата на поляни, като с това съчетание на поляни и езера, тя се превръща в уникално място за къмпинг.

Наблизо: Орфееви скали, Връх Снежанка

 

Палеопарк Вършец

Паркът и музеят целят да пресъздадат природата и животинските видове, които са обитавали региона преди 2,5 млн години. На открито децата могат да разгледат реалистично изглеждащи фигури на изчезнали видове животни, останките на които са намерени на терироията на Вършец.

В залата посетителите могат да видят експозиция с фосилни останки от находището и да се насладят на мултимедия с клипове и анимация представящи находището.

Наблизо: Алеята на чинарите, Градския парк

 

Национален Политехнически музей, София

 

Подходящо място за малки любители на машини и превозни средства. В музея ще откриете над 22 000 експонати, част от които е позволено да се пипат. Има колекция от ретро автомобили, мотоциклети и колелета, както и кът за образователна игра.

Наблизо: Природонаучен музей, Музейко

 

Намерете още 90 идеи за пътешествия в нашата Скреч карта на България за деца.

Назад към блога